Op een prettige samenwerking in 2023!
Om organisaties een fijne afronding van 2022 te wensen en vooruit te kijken naar de samenwerking in 2023, maakten de maatschappelijk makelaars van Vrijwilligerscentrale Stichtse Vecht een roadtrip door Maarssenbroek en Breukelen.
Kerstdrukte bij de Voedselbank
De Vrijwilligerscentrale vindt het belangrijk om mee te denken over maatschappelijke vraagstukken, met als doel verbinding te creëren tussen organisaties en bewoners. Om die boodschap kracht bij te zetten, gingen maatschappelijk makelaars Natasja Verhoogt en Sami Geberehiowet op 21 december 2022 met een kerstattentie langs bij een aantal organisaties. Bij de Voedselbank in Maarssenbroek ontmoeten zij Jan Verheul. Hij is er sinds drie maanden coördinator vrijwilligers en vertelt hoe druk het is, zo vlak voor kerst. “Dankzij acties van meerdere basisscholen en middelbareschoolgroepen kunnen we daar deze week kratten met voedsel ophalen zodat die nog vrijdag mee kunnen met de uitgifte.” De Voedselbank heeft ook net het 10-jarig jubileum achter de rug. “Wat eigenlijk triest is”, vindt Jan. Gelukkig maar dat er zoveel vrijwilligers zijn die het belangrijk vinden dat iedereen kan worden voorzien in de eerste levensbehoeften. “Een aantal vrijwilligers is er al vanaf het begin bij. Op dit moment is de jongste 20 jaar en de oudste 83. En deze week heeft zich iemand aangemeld voor de vacature van roostermaker.”
Jan Verheul van de Voedselbank in gesprek met maatschappelijk makelaar Natasja Verhoogt.
Schrijnend tekort
De volgende stop is Kinderboerderij Otterspoor in Maarssenbroek, waar Gerard Siks buiten bij de ezeltjes en de geiten aan het vegen is. Hij kan de kerstchocolaatjes in zijn eentje oppeuzelen, want de kinderboerderij heeft te maken met een schrijnend tekort aan vrijwilligers. Natasja belooft hem begin 2023 een afspraak te maken “Om te kijken hoe we nieuwe vrijwilligers naar de kinderboerderij toe kunnen krijgen.”
Gerard Siks van Kinderboerderij Otterspoor hoopt dat Natasja hem volgend jaar aan vrijwilligers kan helpen.
Gezocht: kilometervreter
Tegenover de kinderboerderij in Reigerskamp worden we warm ontvangen in het Milieu Educatief Centrum (MEC) door Sanne Hoekman en Caroline Hakkert. Direct bij binnenkomst valt Natasja’s oog op drie posters met vacatures voor vrijwilligers, waaronder een ‘kilometervreter’? Caroline legt uit: “Wij hebben een deal met alle scholen buiten Maarssen en Maarssenbroek dat wij lesmateriaal brengen en zij het terugbrengen. Het is een hele praktische vacature: kisten inladen, rijden en afgeven bij de school. Voor iemand die het leuk vindt om auto te rijden en dat onder schooltijd kan doen.”
Bij het Milieu Educatief Centrum in Reigerskamp worden we getrakteerd op koffie en thee.
Haal een afvalgrijper!
Het MEC organiseert vooral activiteiten voor kinderen, meestal buiten, want hier geloven ze niet in ‘slecht’ weer. Als het echt niet anders kan, wordt er in de gezellige ruimte aan de lange tafel geknutseld, altijd met een duurzaam of natuursausje. “Afgelopen weken hebben we bijvoorbeeld bijenwaskaarsjes gemaakt of een kastanjespin of pindakettingen voor de vogels”, vertelt Sanne. Het MEC organiseert ook – bij voorkeur buiten in de Struintuin – kinderfeestjes en elke woensdag een gratis inloopmiddag. Tip voor de kerstvakantie: haal bij het MEC een (of meer) afvalgrijper(s) en maak de kids tijdens een wandeling spelenderwijs bewust van zwerfafval.
Plant voor plant
Op de eerste verdieping van het MEC huist het Plantenasiel Plant voor Plant, waar afgedankte planten worden ‘opgevangen’ en indien nodig weer tot leven worden gewekt, waarna een nieuw thuis wordt gezocht. Je kan ze bijvoorbeeld kopen bij kringloopwinkel Wawollie. Met de opbrengsten worden in binnen- en buitenland bomen aangeplant. Helaas is oprichter Margot Aler ziek, maar vrijwilligers Henri Moelard en Janny Tukker nemen de kerstattentie dankbaar in ontvangst. Na Reigerskamp is het een klein stukje rijden naar de bibliotheek in Maarssenbroek, waar de attentie wordt overhandigd aan Marijke Moelard, die er al 23 jaar vrijwilliger is. En inderdaad, zij is de vrouw van Henri die we net hebben ontmoet in het Plantenasiel.
In het Plantenasiel krijgen afgedankte planten een tweede leven en hopelijk een nieuw thuis.
Goede voornemens
De roadtrip wordt vervolgd richting Breukelen. In het nostalgische brandweerhuisje tegenover de Brink waarin de Wereldwinkel is gevestigd, treffen we vrijwilligers Annie Meinetten en Marja Kasteel. Ook zij zitten te springen om meer collega’s en daar gaat de Vrijwilligerscentrale in 2023 zeker wat aan doen.
Vrijwilligers Annie Meinetten (links) en Marja Kasteel in de Wereldwinkel in Breukelen. Ook zij staan te springen om nieuwe collega’s.
Ook bij het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) in het Cultuurhuis aan de Schepersweg in Breukelen wordt een afspraak gemaakt voor volgend jaar. Overigens is hier nog tot en met 31 maart 2023 de tentoonstelling ‘Soldaten in de streek, 1672-1673, Restanten van het Rampjaar in het archief’ te bezoeken.
Er stonden nog een paar adressen op het lijstje van Natasja en Sami, maar niet iedereen was aanwezig of beschikbaar vandaag. Daarom vanaf deze plek de wens voor alle organisaties en vrijwilligers in Stichtse Vecht: mooie feestdagen en een gezond, gelukkig en gul 2023!
Ook inbreng en expertise nodig?
Heeft de organisatie waar je werkt ook behoefte aan de inbreng en expertise van de Vrijwilligerscentrale? Neem contact met ons op.