Problemen met bankrekeningen voor maatschappelijke organisaties: wat is jouw ervaring?
Meer dan de helft van de Nederlandse stichtingen en verenigingen ervaart problemen met hun bankrekening en betalingsverkeer. Dorpshuizen, sportclubs en goede doelen kampen steeds vaker met strenge bankcontroles die het moeilijk maken om een bankrekening te openen of om simpelweg betalingen te doen. Dit blijkt uit een recent onderzoek onder meer dan duizend maatschappelijke organisaties in Nederland, gepubliceerd door onderzoeksplatform Argos.
Bron: Argos onderzoek. Gebaseerd op onderzoek van samenwerkende brancheverenigingen van maatschappelijke organisaties
De oorzaak van deze obstakels ligt in de aangescherpte maatregelen tegen witwassen en terrorismefinanciering. Nederlandse banken moeten hun klanten nauwkeurig screenen en hun transacties monitoren. Helaas worden maatschappelijke organisaties vaak automatisch als “hoog-risico” aangemerkt, waardoor ze extra grondig gecontroleerd worden. Dit betekent dat zelfs de kleinste verenigingen en stichtingen die werken met beperkte budgetten dezelfde procedures moeten doorlopen als grote, complexe organisaties.
Naast het openen van een bankrekening zijn er ook andere barrières: stijgende bankkosten, een golf aan informatieverzoeken, en een aanzienlijke toename van administratieve eisen. Voor veel stichtingen en verenigingen – vooral de kleinschalige initiatieven – is het haast onmogelijk om aan deze voorwaarden te voldoen. Als gevolg hiervan sluiten sommige organisaties zelfs hun rekening of schakelen ze over op contant geld, wat de regelgeving juist probeert te voorkomen.
Bron: Argos onderzoek. Gebaseerd op onderzoek van samenwerkende brancheverenigingen van maatschappelijke organisaties
Vanuit Wijzer in Vrijwillige Inzet zijn wij benieuwd naar jouw ervaring. Herken je je in het verhaal hierboven? Of heb je tips voor maatschappelijke organisaties. Dan kun je contact opnemen met ons via [email protected].
Lees meer over dit onderwerp op de website van NOV en VPRO.