Van idee naar initiatief!

Stage
Plaats: 
gemeente Stichtse Vecht
Taakomschrijving
Taakomschrijving: 

Betere verlichting op de fietspaden, meer leuke activiteiten voor jongeren, een nieuwe skatebaan: hoe krijg je dat voor elkaar in onze dorpen? Via de politiek en de gemeenteraad! Maar dat zijn toch alleen maar saaie mensen, supertrage processen en eindeloos geouwehoer zonder echt resultaat? Dat zullen we nog wel eens zien...! D66 Stichtse Vecht (de partij die meedenken van jongeren hoog in het vaandel heeft staan) wil jou in je maatschappelijke stage laten proeven van de gemeentelijke politiek in alle smaken die het kan bieden: van idee tot onderzoek tot schrijven van een initiatiefvoorstel over jullie eigen onderwerp tot het slim vinden van media om aandacht voor jullie onderwerp te vragen. En wie weet hoe ver we komen... 

Wij nemen je mee in de wereld van de politiek. Onder begeleiding denken we na wat er verbeterd kan worden in onze gemeente. Samen bekijken we of hier ook draagvlak voor is in de buurt. Dit idee werken we uit tot een mooi initiatief, wat ook daadwerkelijk de politieke arena ingebracht gaat worden! Gaat jullie mooie initiatief het halen en wordt het uitgevoerd? We gaan beleven hoe de politiek in de praktijk werkt.  
 
De stage kent verschillende fases: 
1. het bedenken van een initiatief 
2. het onderzoeken van de verschillende argumenten en haalbaarheid 
3. het schrijven van het definitieve voorstel 
4. lobbywerk: zoveel mogelijk mensen overtuigen van jouw goede idee! Te beginnen bij de eigen fractie en de wethouder, tot aan de verschillende andere partijen 
5. Het voorstel inbrengen in een commissievergadering, en wellicht ook in de raad 
optioneel: een interview geven aan de pers
 
In alle bovenstaande stappen word je begeleid. Het is wel de bedoeling dat je alle stappen zelf doorloopt. De stage start in het vierde kwartaal (oktober/november) en eindigt in het tweede kwartaal (streven is mei). In de tussenperiode vinden er pieken en dalen plaats in tijdsinvestering. Deze tijdsinvestering is veelal zelf in te vullen. 
Overige informatie
Doelgroep: 
Jongeren
Het betreft een: 
lintstage (estafette stage)
Aantal gezochte leerlingen: 
2 tot 8
Benodigde vaardigheden: 
Spreken in het openbaar, enthousiasme, zelfstandigheid, samenwerken, creativiteit en overtuigingskracht.
Overige bijzonderheden: 
Deze stage biedt ruimte om eigen invulling te geven, ook in de meest geschikte momenten hiervoor. Wij zijn zowel overdag als enkele avonden beschikbaar, en ook in het weekend. Kortom, makkelijk in te plannen met andere werkzaamheden of sporten! Houd er rekening mee dat onderdeel van de stage is het toespreken van de fractie (eenmalig op een maandagavond) en (één tot tweemaal) de gemeenteraad, in ieder geval tijdens een commissievergadering en wellicht ook tijdens de raadsvergadering. Dit zal op een dinsdagavond plaatsvinden. Alle andere momenten zijn in overleg in te plannen, al naar gelang ieders agenda, mogelijkheden en voorkeuren. Deze stage bedraagt alle stage-uren. We verwachten dat de stagiaires zelfstandig kunnen werken, kunnen omgaan met geheimhouding en gemaakte afspraken nakomen. In ruil daarvoor bieden wij enthousiaste begeleiding en alle hulp waar nodig om gezamenlijk tot een mooi resultaat te komen! De stage start in het vierde kwartaal (oktober/november) en eindigt in het tweede kwartaal (streven is mei). In de tussenperiode vinden er pieken en dalen plaats in tijdsinvestering. Tussentijds instappen is zeer lastig. Daarom streven we naar aanmelding voor deze stage vóór 20 oktober.