EHBO en Levensreddend handelen op Fort Maarsseveen: avondje live aanpakken!
Fort Maarsseveen is een bijzondere plek voor een cursus EHBO en Levensreddend handelen. Eentje die vol zit met voorbeelden. Want wat als er iemand in het water van de gracht valt? Hoe ga je om met brandwonden veroorzaakt door de bbq? Als er iemand van een groep die vergadert onwel wordt? Een kind dat zich verslikt in een borrelhapje? Hoe handel je? Dat werd 12 september verteld door twee coassistenten van het UMC Utrecht en de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Coassisten Imke en Seriné komen langs op het fort voor een cursus die drie uur duurt. Zij maken deel uit van Schok en Pomp, een initiatief van de geneeskundige faculteiten met als doel Nederland veiliger te maken door de cursus overal te geven. De club op deze dinsdagavond bestaat uit zes fortwachters van Fort Maarsseveen en vijf adviseurs van Stichting Duurzame Vecht.
Actief
De verhalen van de deelnemers over situaties die ze zelf hebben meegemaakt, kleuren de cases die door de twee coassistenten worden geschetst. Iedereen heeft wel eens iets meegemaakt waarbij de vaardigheden van reanimeren of bloed stelpen of het herkennen van een epileptische aanval heel handig zijn. Levensreddend soms. De dynamiek van de groep en avond is goed en er wordt actief geluisterd en vele vragen gesteld.
Films
Iedereen is het erover eens dat de cursus super goed werkt. ‘Iedereen zou ‘m moeten doen, zodat je een soort basiskennis hebt over wat te doen in hectische alarmerende situaties’, is de algemene opvatting. Het oefenen op de pop of het in gesprek gaan met elkaar maakt duidelijk dat dóen belangrijk is. De kennis die je vaak vaag hebt opgedaan uit films of van eerdere trainingen en die is weggezakt wordt weer opgepoetst. Door te luisteren en vooral door het oefenen van de routines.
Oefenen
Menigeen weet toch meer over eerste hulp bij ongelukken dan hij of zij dacht. Door samen te oefenen zie je dat. Een fortwachter zei: ‘Dertig keer borstcompressies geven en twee keer mond op mond doen. Ik wist het nog! Al is het goed de hele routine te blijven oefenen. Dat aanwijzen van een vrijwilliger die gaat 112 gaat bellen bijvoorbeeld, was ik kwijt.’
De kracht van herhaling
Koelen, koelen, koelen bij brandwonden. Of dicht duwen, duwen, duwen bij een slagaderlijke bloeding. Of bel 112 want hoewel je met jouw handeling tijd koopt, redden de mensen van dat alarmnummer vaak levens…. Het zijn van die zinnen die de coassistenten herhalen tot ze in het hoofd van de deelnemers zitten. Herhaling is van groot belang. Daarin zit de kracht van eerste hulp leren.
We houden ‘m erin!
De praktijk van de eerste hulp geven zal weerbarstiger zijn dan je denkt, toch is deze cursus een aanrader. ‘Lekker laagdrempelig kennis opdoen en gezellig samenwerkend rond dit thema. We houden ‘m erin. Eens in de zoveel tijd gaan we voor de herhaling!’ zegt een van de deelnemers. Doen we! Schok en Pomp mag nog een keer terugkomen.
Wil jij ook een cursus EHBO en Levensreddend handelen? Neem dan contact met Wijzer in Vrijwillige Inzet op voor meer informatie!
Deze blog is geschreven door Annet Koops. Zij is bij zowel Fort Maarsseveen en Stichting Duurzame Vecht actief. Deze twee organisaties hebben gezamenlijk de EHBO-cursus aangevraagd.