Het is fijn om mensen op weg te helpen!
Dit keer spraken we niet één maar liefst twee enthousiaste en bevlogen vrijwilligers: Gerda Stolk en Joke Heemskerk, beide werkzaam bij het Alzheimer Café in Breukelen.
Joke (63) is met vervroegd pensioen en was hiervoor verpleegkundig specialist geriatrie in het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis. Twaalf jaar geleden was Joke alzheimerconsulent. In die periode was zij één van de oprichters van het Alzheimer Café in Breukelen en nam zij de rol van gespreksleider op zich. Gerda (67) kwam er zes jaar geleden bij als gastdame.
Wat is jullie drijfveer?
“Vanuit mijn baan als dementieconsulente ben ik in het vakgebied begonnen en ervaarde toen het Alzheimer Café als een mooi middel; voor de mensen die dit nodig hebben. Daar wilde ik graag als vrijwilliger mijn steentje aan bijdragen. En op een gegeven moment ging het balletje vanzelf rollen”, vertelt Joke.
Gerda die in haar leven al heel wat vrijwilligerswerk heeft gedaan, vult aan waarom zij voor het Alzheimer Café heeft gekozen. “Een paar jaar na Joke ben ik erbij gekomen, met een hele andere motivatie. In mijn omgeving maakte ik van dichtbij mee hoe het is om dementie te hebben; dat heeft veel indruk op mij gemaakt en ik wilde graag wat doen. Bij de Vrijwilligerscentrale zag ik een vacature staan bij het Alzheimer Café en ik meldde mij aan.” En zo ging ook dit balletje rollen.
Alzheimer Café Breukelen
Een Alzheimer Café biedt gezelligheid, muziek, informatie en verrassende ontmoetingen met lotgenoten. Vijf keer per jaar komen mensen met dementie, hun naasten en andere belangstellenden samen in het Alzheimer Café in Breukelen. De bijeenkomst begint met een lezing of interview met betrokkenen. Daarna kunnen bezoekers ervaringen, tips en ideeën met elkaar delen.
“Het hoofddoel van zo’n avond is om dementie bespreekbaar te maken en het faciliteren van lotgenotencontact. Gedeelde smart is immers halve smart. Daarnaast willen we het taboe rondom dementie weghalen door bewustwording te creëren in de omgeving. We bieden handvaten aan”, licht Joke toe. “We polsen ook altijd bij onze deelnemers, aan welke thema’s zij behoefte hebben. Het laatste onderwerp dat op de agenda stond was bijvoorbeeld Parkinson dementie. Soms zijn de onderwerpen luchtig. Zoals die ene avond, waarbij het thema muziek maken en zingen was. We proberen het dan te koppelen aan wat muziek doet met iemand die dementie heeft. Je bent namelijk niet Alzheimer, je bent een persoon met een ziektebeeld.”
Welke talenten kunnen jullie gebruiken?
De werkgroep bestaat normaliter uit een coördinator, een gespreksleider, een ervaringsdeskundige en een aantal gastdames-en heren die op de avond zelf ondersteunen. Het Alzheimer Café staat te trappelen om in september weer te beginnen. Voor de organisatie van de bijeenkomsten kunnen zij heel goed een aantal nieuwe vrijwilligers gebruiken.
“Door de coronacrisis konden we vanaf maart vorig jaar geen bijeenkomsten meer organiseren. Daar balen we natuurlijk ontzettend van”, zegt Gerda. “Daarnaast zijn er vrijwilligers die de groep hebben verlaten en is deze daardoor nu behoorlijk uitgedund. Daarom zijn we nu dringend op zoek naar een coördinator en gespreksleider. Ook een ervaringsdeskundige is van harte welkom. Iemand die ons scherp houdt en aangeeft welke onderwerpen we kunnen bespreken. Het gaat er namelijk niet om wat wij bedenken, maar wat de deelnemers graag willen horen.”
Over het antwoord op de vraag welke talenten de vrijwilliger in kan zetten bij het Alzheimer Café, hoeven Gerda en Joke niet lang na te denken. “Enige ervaring hebben én bekend zijn met problemen van een mantelzorger is een must. Daarnaast moet je goed aan kunnen voelen wat er in de groep gebeurt. Natuurlijk is het mooi als je uit het werkveld komt maar dat is geen pré. Waar we ook blij van worden is als iemand ervaring heeft met het leiden van groepsbijeenkomsten”, antwoordt Joke. “Weet je”, zegt Gerda “als iedereen binnen de werkgroep in zijn kracht staat loopt het als een geoliede machine. Zo’n avond geeft ons altijd ontzettend veel voldoening. Als ik zie dat ik mensen op weg heb geholpen, brengt mij dat heel veel.”
Ben jij nu door het verhaal van Gerda en Joke geïnspireerd geraakt en sta je te springen om aan de slag te gaan als vrijwilliger voor het Alzheimer Café? Bekijk dan hier de online vacature op de vacaturebank van de Vrijwilligerscentrale Stichtse Vecht of bel naar (0346) – 290 710. Kijk ook voor meer informatie over dementie en het Alzheimer Café op www.alzheimer-nederland.nl
Oproep
Ben jij vrijwilliger en wil jij jouw verhaal met ons delen? Neem dan contact met ons op via de mail op [email protected]. Wij luisteren graag naar jouw verhaal en als jij het goed vindt delen we dit met potentiële vrijwilligers om hen te inspireren om vrijwilligerswerk te doen!