Post | juli 2024 | Vrijwilligersverhalen en nieuwsberichten | 2 min lezen

Feest in Taalhuis Stichtse Vecht

Door Rianne Vlooswijk
Feest in het taalhuis! Bron: VarNWS

Er zijn zoveel verschillende klussen die je als vrijwilliger kan doen! Voor iedereen is er wel iets dat passend is. Vanuit Wijzer in Vrijwillige Inzet delen we graag zoveel mogelijk persoonlijke verhalen. Om geïnspireerd te raken. En om te zien wat voor moois er allemaal te doen is in gemeente Stichtse Vecht. Met deze keer een item uit VARnws dat we graag ook via de blog delen:


Alle 144 taalcoaches in Stichtse Vecht verdienen natuurlijk een stukje in de krant, maar er is er maar één die in functie 88 kaarsjes mocht uitblazen… Taalhuis Stichtse Vecht vierde afgelopen vrijdag 12 juli in de Bibliotheek de verjaardag van taalcoach Jene, de oudste vrijwilliger van MOmenz.


Elke vrijdagochtend wandelt Jene naar de Bibliotheek in Maarssenbroek om ‘zijn ’dames Nederlands te leren. Als oud-docent Nederlands strooit hij tijdens de bijeenkomsten af en toe stiekem met de termen ‘inversie’ en ‘plusquamperfectum’, maar vooral praat hij met de dames en luistert hij naar hun verhalen. Ook Stef, Bertie, Ciska, Wil en Joke maken op vrijdagochtend meters met hun deelnemersgroepen door samen over van alles te praten of samen te lezen. Heel wat taalvragers van deze groep stroomden de afgelopen negen jaar uit omdat ze (vrijwilligers-)werk vonden.


Na het uitblazen van de kaarsjes en het zingen zaten de drie groepen nog even samen om ervaringen uit te wisselen over Nederland en het leren van de taal. Volgens Jene maken twee zaken het bestaan in Nederland soms moeilijk: het weer en de taal… Alle taalcoaches zijn het erover eens dat ze zelf ook veel leren van hun deelnemers. Ook vertelde een van de deelnemers dat ze een van de gebaren die Bertie gebruikt om aan te geven dat een woordvolgorde anders moet thuis ook gebruikt als haar man een taalfout maakt.


bron: VARnws


Al met al was Jene overdonderd door de meer dan verdiende aandacht. We hopen net als hij dat hij nog lang vrijwilliger bij ons mag zijn! Mocht je iemand kennen (of zijn) die je een plekje in de taalgroep gunt, of een taalcoach, vraag dan om informatie bij de Bibliotheek. Als je taalcoach wil worden of daar meer over wil weten, bekijk dan de organisatiepagina van MOmenz voor een overzicht van alle actieve vacatures. Of stuur een e-mail naar Rianne Vlooswijk.

Deel blogpost