Op de eerste rij bij kringloopwinkel Wawollie
Vanaf het najaar van 2022 toert de Vrijwilligerscentrale door de gemeente om tijdens een inloopspreekuur vrijwilligerswerk onder de aandacht te brengen en mensen aan het denken te zetten. Ter plekke kunnen geïnteresseerden hun talenten scannen en desgewenst meteen naar een passende functie zoeken in de vacaturebank op de website. Het is ook mogelijk om van tevoren via e-mail naar [email protected] een afspraak in te plannen met de aanwezige maatschappelijk makelaar van de Vrijwilligerscentrale.
Maatschappelijk makelaar Natasja Verhoogt begeleidt vrijwilligers bij het doen van de talentenscan. Vastgelegd door: Mike van Schoonderwalt
Druk snuffelverkeer
Voor de première van Vrijwilligerscentrale on tour strijken we op 12 oktober neer bij kringloopwinkel Wawollie aan het randje van Maarssenbroek. Het is er op deze woensdagmiddag best druk, bij de meubels, de verlichting, de boeken, een meisje speelt op één van de piano’s in de winkel en een ouder echtpaar zoekt iets van hun gading bij de collectie oude Singer naaimachines. Maar vooral tussen de vele kledingstukken op de diverse tafels wordt druk gesnuffeld. Er blijkt een kledingactie te lopen, omdat er in het magazijn werkelijk nog een berg met zakken en dozen kleding ligt, die de vrijwillige medewerkers het liefst snel ziet slinken. Maar Wawollie heeft een groot tekort aan vrijwilligers.
Geld moet rollen
Omdat er onvoldoende vrijwilligers zijn, worden nu voor achter de kassa zelfs betaalde krachten gezocht. Want als de kassa niet kan draaien, kan de winkel niet open. Het is wel zonde, want die salarissen gaan af van Wawollie’s winst, die normaal gesproken gaat naar goede doelen voor dierenwelzijn, natuur en milieu.
Giga veel werk
Ook op de kledingafdeling van Wawollie zouden ze graag nieuwe vrijwilligers verwelkomen. Vrijwilliger Wilma Rijntjes (65 - rechts op de foto) werkt er nu twee jaar – in principe drie middagen per week. Ze geniet ervan. “Misschien omdat ik altijd zelf kleding heb gemaakt. Dat heb ik van mijn moeder en daar heb je dan gewoon lol in. Als er een zak kleding binnenkomt, is het altijd een verrassing wat eruit komt. Dat vind ik hartstikke leuk, dan kijk ik hoe het gemaakt is en denk ik: o, dat is ook een idee. Ik heb iets met kleding. Het sorteren en ophangen is echt giga veel werk. Het begint met een zak of een doos openmaken, kleding eruit halen en kijken: is het schoon, is het heel, is het netjes, is het nog verkoopbaar, zitten de knopen eraan, doet de rits het? Als dat allemaal ‘ja’ is, ga je het ophangen op de daarvoor bestemde hangers. Jassen zitten bijvoorbeeld op houten hangers, want die zijn zwaar.”
Wilma bij de enorme berg kleding in het magazijn van Wawollie.
Vrijheid, blijheid
In de groepsapp van de kledingafdeling staan 25 collega’s. “Maar die zijn niet op de werkvloer”, legt Wilma uit. “Er is denk ik een team van ongeveer tien vrijwilligers en die komen niet elke dag en ook niet hele dagen. Er worden geen roosters gemaakt. Het is wel zo dat je een intakegesprek hebt als je hier komt werken. Daarin geef je aan hoeveel uren je kan werken en welke dagen. Er zijn mensen die vrij constant komen en anderen dan wel en dan niet. Heeft ook te maken met ieders privé omstandigheden. Je mag het zelf allemaal regelen en uiteindelijk doen we het met z’n allen samen. In de app staan de huishoudelijke mededelingen, zoals daar staat die kar en die moet daarheen, dat soort dingen. Of: ik ben er morgen niet.”
Leuke club ongeregeld
Of je tikt in de app: ik ben er morgen wel. Die oplossing bedacht Wilma toen ze liep te tobben met haar gezondheid. “Op een gegeven moment vond ik het zo naar om elke keer te moeten melden dat ik niet zou komen, dat ik dacht: ik ga het omdraaien en zeggen wanneer ik wel kom. Dat heb ik uitgelegd aan mijn collega’s: jongens, ik zet het erop als ik kom en staat er niks, dan ben ik er niet. Dat snapten ze allemaal. Het is een leuke club ongeregeld. We kunnen vooral lachen met z’n allen.”
Op de eerste rij
Wilma komt nog even terug op de overvolle tafels met kleding in de winkel. “We hebben dat allemaal niet opgehangen, we willen het weg hebben.” De berg die we in het magazijn zagen, is volgens haar al iets minder groot. “De actie is fijn voor mensen die het niet zo breed hebben. En er zitten echt heel mooie dingen bij. Pareltjes soms.” Dan profiteren zij en haar collega’s er maar wat graag van dat ze de kleding mogen sorteren. “Wij zitten op de eerste rij!”
Wil jij ook als vrijwilliger op de eerste rij bij Wawollie? Achter de kassa werken of misschien als collega van Wilma op de kledingafdeling? Kijk direct in de vacaturebank!