Post | januari 2024 | Vrijwilligersverhalen en nieuwsberichten | 4 min lezen

Waarom goede voornemens bijna altijd mislukken

goede voornemens mislukken hierom

Het is 00.01 op 1 januari 2024: Happy New Year! Iedereen wenst elkaar een gelukkig nieuwjaar en uiteraard volgt de vraag: "En? Wat zijn jouw goede voornemens?". Misschien past jouw goede voornemen wel tussen de meest voorkomende: gezonder eten, meer sporten, minder drinken, iets nieuws doen, mezelf ontwikkelen. En ieder jaar proberen we weer vol goede moed het voornemen vol te houden. Maar na ongeveer twee weken blik je terug naar dat goede voornemen en merk je op dat het alweer is mislukt. Niet voor niks was het gisteren Blue Monday. De derde maandag van januari staat al een tijdje bekend als Blue Monday. Onder andere omdat veel mensen dan beseffen dat goede voornemens weer niet gelukt zijn. Maar waarom kunnen we dat goede voornemen niet volhouden? Onze collega Natasja Verhoogt is naast maatschappelijk makelaar ook mindset coach en vertelt ons niet alleen waarom het gedoemd is te mislukken, maar ook hoe je het wel kunt volhouden.


1. Niet concreet genoeg

Een goed voornemen is de wens om je gedrag te willen veranderen. En één van de grootste valkuilen is het niet concreet maken van hetgeen dat je wilt veranderen. Wat betekent gezonder eten voor jou? En meer sporten: hoe vaak per week is dat en wat ga je dan doen? Maak een goed voornemen zo concreet mogelijk. Meer sporten wordt bijvoorbeeld: op maandag en woensdag ga ik een half uur hardlopen.



2. Te grote stappen

Een andere valkuil is het te groot maken van het voornemen. De gewoonte die je wilt veranderen zit diep in je systeem ingesleten. Dat wil zeggen: je doet het al zo vaak dat het een automatisme is geworden. Wil je bijvoorbeeld stoppen met tv kijken 's avonds? Kans is groot dat je na het avondeten, zonder erbij na te denkende afstandsbediening pakt. En voor je het weet lig je languit op de bank te zappen. Dat is niet uit onwil, maar omdat we heel veel van ons gedrag op de automatische piloot doen. En dat is heel handig, want het kost jouw hersenen namelijk op die manier heel weinig energie. Denk bijvoorbeeld aan fietsen: de kans is groot dat je niet meer bij iedere keer trappen nadenkt dat je dat moet doen. Maak het goede voornemen daarom zo klein mogelijk. Gezonder eten wordt bijvoorbeeld: op vrijdag vervang ik mijn brood lunch voor een salade.


3. Overmoedig

We denken ook vaak dat we na een week ons hele leven moeten omgooien. Dat we dan opeens een ander persoon zijn. Om vervolgens erachter te komen dat we ons na een week nog steeds hetzelfde voelen als voor het goede voornemen. Misschien zelfs minder goed, omdat we onszelf beperkingen hebben opgelegd. Waardoor we sneller geneigd zijn om op te geven. Laat dan maar zitten! Er bestaat helaas geen quick fix voor een gezonder leven. Het is de kracht van herhalen en liefdevol doorzetten. Vergelijk jouw hersenen met een grasveld. Wanneer je van de ene naar de andere kant loopt, wordt het gras iets platter. Hoe vaker je die route loopt, hoe platter het gras wordt. Tot er opeens een paadje ontstaat. Zo gaat het ook met nieuwe gewoontes: de eerste paar keer kost het meer doorzettingsvermogen en energie. Maar hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. Totdat de oude gewoonte plaats heeft gemaakt voor een nieuwe.



4. Geen support van je omgeving

Stel: je wilt stoppen met roken. Maar jouw vriendenclub zit vol met rokers en die zijn absoluut niet van plan om te stoppen. Dan is het voor jou veel moeilijker om te stoppen dan voor iemand die in een vriendenclub zit waarbij er meerdere gaan stoppen of al gestopt zijn. Support van jouw omgeving is onwijs belangrijk om een goed voornemen vol te houden. Schrijf voor jezelf op waarom dit goede voornemen zo belangrijk voor je is. En wat kan jouw omgeving doen om hierbij te helpen?


5. Niet weten waar te beginnen

En dan heb je nog degene die graag iets willen veranderen, maar niet weten waar ze moeten beginnen. Ik wil gezonder leven! Ik wil mij inzetten voor een betere wereld! Ik wil iets nieuws leren! Voor die mensen zeg ik: ga vrijwilligerswerk doen! Vrijwilligerswerk draagt bij aan gezondheidsbescherming. Het past binnen het gedeelte zingeving, mentaal welbevinden en meedoen in het spinnenweb van de positieve gezondheid. Maar ook als je meer wilt bewegen zit je goed bij vrijwilligerswerk. Er zijn genoeg organisaties waar je kunt helpen klussen. Of wat dacht je van wandelen met bewoners van een verzorgingshuis? Vrijwilligerswerk is een boost voor je welzijn! Je ontmoet nieuwe mensen, draagt bij aan een betere wereld en kans is groot dat je meer gaat bewegen.


Kijk eens op onze vacaturebank voor mogelijkheden bij maatschappelijke organisaties. Zie je geen passende omschrijving maar staat de organisatie je wel aan of andersom, neem dan contact met ons op en laten we eens samen bekijken welke mogelijkheden er zijn. Ook kun je een profiel met je voorkeuren aanmaken in onze vrijwilligerspool, zodat organisaties jou kunnen benaderen.


Of ervaar eens op een laagdrempelige manier wat vrijwillige inzet met je doet tijdens de NL doet dagen op 15 & 16 maart.


Heb je sowieso liever eerst eens persoonlijk contact met ons? Neem dan gerust contact op.

Deel blogpost