Wijkpark Maarssenbroek: een groene strook tussen de wijken van Maarssenbroek en de A2
Vrienden van het wijkpark Maarssenbroek
Je kan er wandelen, de hond uitlaten, sporten (toestellen), spelen en nog veel meer. Hier zijn de ‘Vrienden van het wijkpark Maarssenbroek’ actief, een groep bewoners uit de aanliggende wijken. Naast de gemeente dragen ook zij hun steentje bij aan het onderhoud. Maar: ze doen meer. Op een vriesochtend praat ik over hun activiteiten met vrijwilligers Ed Hofstra en Trees van de Hoogen. Dat doen we in de kinderboerderij Otterspoor die in het wijkpark ligt. Het is een geanimeerd gesprek over hun vrijwilligerswerk.
In gesprek met Ed en Trees in kinderboerderij Otterspoor.
Vlinder- en bessentuin
Het draait allemaal om het park leuk maken voor natuur en mensen. De vrienden van het wijkpark is begonnen met het project ‘maken van de vlinder- en bessentuin’. Toen der tijd ging dat nog met eigen gereedschap. Nu is dat anders, gereedschap is beschikbaar doordat de gemeente financieel bijdraagt. Sinds dat begin zijn we inmiddels de nodige activiteiten en initiatieven verder en tegenwoordig is vrienden van het wijkpark een wijkcommissie.
Een groep vrijwilligers (de ‘groengroep’) van zo’n 10-15 vrijwilligers doen het vaak toch wel fysieke werk. Uiteraard onderhouden ze het groen, maar er zijn ook timmer- en andere klussen. Niet iedereen kan iedere week, maar wekelijks zijn er gemiddeld 5 vrijwilligers aan het werk. Daar omheen zijn er nog eens zo’n 10 vrijwilligers actief die bijvoorbeeld Facebook en de website onderhouden, een maandelijkse nieuwsbrief maken of op een andere manier actief zijn. Dan is er nog de kerngroep die periodiek bij elkaar komt. Ze bespreken eventuele initiatieven en allerlei zaken die afstemming nodig hebben zoals met de gemeente.
Dat buiten aan de slag zijn met de groengroep is in de ene week op woensdag- en in de andere week op vrijdagochtend (kijk op de website in de agenda). Ze halen dan allereerst het gereedschap op bij kinderboerderij Otterspoor en het MEC. Dan gaan ze gezamenlijk 2 uur bezig. Na afloop drinken ze samen bij de kinderboerderij nog wat. De activiteiten zijn heel verschillend. Tijdens ons gesprek komt echt van alles voorbij. Zo wat activiteiten die worden genoemd: bosrank en bramen verwijderen, jonge boompjes planten, bloemen inzaaien, bloembollen planten, snoeien, vogelkastjes schoon maken, houten beelden schoon maken en oliën.
Ed en Trees in de struintuin voor kinderen waar ze het MEC helpen met het onderhoud.
Wat maakt het vrijwilligerswerk zo leuk?
De groengroep is vooral actief in Fazantenkamp, Reigerskamp en Valkenkamp. Een bewoner van Boomstede heeft zich aangesloten en de hoop is dat er mee volgen. Dan kunnen er ook in dat deel van het wijkpark dingen opgezet worden.
Ed en Trees vertellen met veel enthousiasme. Dat maakt mij benieuwd naar wat dit vrijwilligerswerk zo leuk maakt. Het antwoord: we zijn ook vrienden, we houden rekening met elkaar, we zijn bij elkaar betrokken. Het buiten zijn (in de natuur) is de kapstok, maar daarbij komen ook in beweging zijn en gezelligheid. Natuurlijk is het ook fijn als bewoners laten weten dat ze het werk waarderen.
Twee van de houten beelden van de ontdekroute en één van de 60 (!) nestkasten.
Ontdekroute
Ik hoor ook dat er grotere projecten zijn zoals de ontdek- en beweegroute en de vogel/ vleermuiskastjes. Het zijn de vrijwilligers die het initiatief nemen om het idee op tafel leggen en dan (eventueel) samen met andere organisaties en de gemeente ook te realiseren. Een mooi voorbeeld is de net genoemde ontdekroute. Dit is een route van uit hout gesneden dierenbeelden door het wijkpark. Bij ieder beeld kun je een QR-code scannen voor meer informatie en mogelijkheden tot bewegen (Kijk voor meer informatie op de site). En zo hebben ze al meer mooie dingen gerealiseerd voor natuur en bewoners!
Het is leuk om te horen hoe er eigenlijk een heel netwerk van organisaties is doordat vrijwilligers bij meerdere organisaties vrijwilligerswerk doen. Zo liggen er allerlei dwarsverbanden die gebruikt worden om elkaar te helpen of samen iets voor elkaar te krijgen. Door de ligging is samenwerking met de kinderboerderij Otterspoor, MEC en de bomenhub voor de hand liggend, maar bijvoorbeeld ook IVN, Natuurmonumenten en Jantje Beton worden genoemd.
Uiteraard is er ook de samenwerking met de gemeente. De hulp van de gemeente bestaat verder uit financiële steun, maar bijvoorbeeld ook het grove (onderhouds)voorwerk doen voor de groengroep verder aan de slag gaat.
De vrijwilligers zijn herkenbaar aan de groene hesjes.
Wie wil weten wat voor moois er allemaal te zien is én gedaan wordt, kan op de website, facebook of in het park zelf kijken. Maandelijks verschijnt er een nieuwsbrief waar voor je je kan opgeven. Daarin kan je lezen wat er de afgelopen maand aan activiteiten is uitgevoerd.
Over al dat moois gesproken: ik ben onder de indruk wat deze groep doet en voor elkaar krijgt. Met meer ‘handjes’ kan er nog meer! Lijkt het je wat? Bekijk dan de vacatures op de organisatiepagina van Vrienden van Wijkpark Maarssenbroek. Ook kan je de vrijwilligers ook aanspreken als ze in het park bezig zijn. Ze zijn herkenbaar aan de groene hesjes. Twijfel je of het werk bij je past, maar lijkt het je een leuke organisatie om bij aan te sluiten? Ook dan is het aan te raden om contact op te nemen. Dan wordt samen gekeken wat er wél kan.