Post | september 2024 | Vrijwilligersverhalen en nieuwsberichten | 3 min lezen

Van opgebrand naar energiek! Dit is wat vrijwilligerswerk met je doet.

burnout en vrijwilligerswerk doen

Vrijwilligerswerk na een burn-out. De maatschappelijk makelaars van Wijzer in Vrijwillige Inzet krijgen regelmatig de vraag of dit een optie is. Wij zeggen: ja natuurlijk! En dit zijn de drie redenen waarom het een goede keuze is.


1. Dagelijks ritme

Wanneer een sociale rol als werknemer wegvalt, wordt ook je dagelijks ritme aangepast. Voorheen werd je op een vast moment wakker, ging je ontbijten en trok je de deur achter je dicht om naar werk te gaan. Nu is er opeens vrijheid om zelf de dag in te vullen. En hoe fijn dat ook klinkt... wanneer je met een burn-out thuis zit kunnen de dagen zonder ritme erg lang voelen. Tijdens een burn-out kan het advies dan ook zijn om je nieuwe grenzen te ontdekken en binnen de grenzen een eigen dagritme te creëren. Zoals een stukje wandelen, een boek lezen of met iemand afspreken. Zodra dat goed voelt kan er langzaamaan nagedacht worden over volgende stappen. Wanneer dit zover is verschilt per persoon. Vrijwilligerswerk kan zo'n volgende stap zijn: weer een dagelijks ritme creëren door het in te vullen met werk. Maar laagdrempelig genoeg om je grenzen te ontdekken, korte dagen te maken en af te zeggen wanneer het een dag gewoon niet gaat.


Robbert is een vrijwilliger bij Kringloop Wawollie. Ook hij kwam met de vraag 'kan ik na een burn-out vrijwilligerswerk doen?' bij Wijzer in Vrijwillige Inzet terecht. Aan de hand van een persoonlijk gesprek heeft Robbert samen met de maatschappelijk makelaar gekeken wat het beste bij hem paste. Zo kwam hij bij Kringloop Wawollie terecht. Tijdens een kennismakingsgesprek stemden ze met elkaar af wat er mogelijk was. Op vaste momenten in de week was Robbert te vinden in de winkel.


Robbert aan het werk bij Kringloop Wawollie


2. Leren kiezen vanuit je hart

De keuze voor een baan wordt vaak vanuit het hoofd gemaakt. Een baan waar je een goed salaris kunt verdienen, dat zekerheid biedt... Vrijwilligerswerk biedt juist de kans om te kiezen vanuit je hart. Niet wat er van je verwacht wordt, maar wat je echt zelf wilt. Wat jou energie geeft. Dat kost soms wat tijd om te ontdekken wat dit precies is. De talentenscan kan een eerste stap zijn om dat te ontdekken.


Robbert had behoefte om ergens terecht te komen waar hij met collega's kon zijn. In het magazijn van Kringloop Wawollie kwam hij uiteindelijk terecht op de afdeling spellen en puzzels controleren en prijzen. In een ruimte waar veel andere collega's zijn om een praatje mee te maken. Nog een bijkomstigheid: het geeft Robbert een goed gevoel om maatschappelijk betrokken bezig te zijn. Spullen een tweede kans geven in de winkel en met de opbrengsten verschillende dierenwelzijnsorganisaties ondersteunen.


Het controleren en prijzen van de puzzels en het speelgoed


3. Zelfvertrouwen vergroten

Wanneer je met een burn-out thuis zit heeft dat impact op je zelfvertrouwen. De rol van werknemer valt even weg: wie ben ik als ik dat niet meer kan? En wat kan ik nog wel? Met vrijwilligerswerk kan je dit laagdrempelig onderzoeken. En als vrijwilliger doe je er toe: jouw bijdrage aan de maatschappelijke organisatie zorgt ervoor dat de organisatie kan blijven bestaan. Een boost voor het zelfvertrouwen!


Ook Robbert heeft dit ervaren: Hij geeft aan fysiek 100% te zijn verbeterd. Hij is scherper en heeft meer zin gekregen om dingen te ondernemen. Hierdoor ben is Robbert ook thuis productiever geworden. Je kunt meer dan je denkt, geeft Robbert nog aan.


Er is altijd wel iets te doen bij Kringloop Wawollie


Inmiddels heeft Robbert weer de eerste stappen gezet richting betaald werk. Hij heeft er zin in, maar gaat het werk bij Kringloop Wawollie ook missen.


Ben jij of ken jij iemand die een burn-out heeft? En is er ruimte om een volgende stap te ontdekken? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met je mee! Of neem alvast een kijkje in de vacturebank. Maatschappelijke organisaties zoals Kringloop Wawollie hebben een eigen organisatiepagina waar regelmatig nieuwe vacatures geplaatst worden.


Deel blogpost