Post | oktober 2024 | Kennisbank organisaties | 2 min lezen

Onderdeel blijven van een groep

oogstfeest moestuin de haar

Het is een herfstachtige ochtend als ik bij Moestuin de Haar arriveer. Ik zie twee vrijwilligers druk bezig potjes met aarde te vullen als ik langs hun loop. In eerste oogopslag lijkt het een normale club vrijwilligers. En in tweede oogopslag nog steeds. Alleen de maatschappij wilt graag in hokjes denken. En als we in hokjes denken dan valt het volgende op: één van de twee vrijwilligers heeft dementie. Maar: vrijwilligerswerk als je dementie hebt, dat kan toch niet? Dat kan zeker en wij delen graag waarom.


Foto: Maarten Paulusse


Zelfvertrouwen vergroten

Wanneer je een diagnose of stempel krijgt dan lijkt het alsof dit het enige is wat nog telt. Autisme, dementie, statushouder, asielzoeker. Alle stempels zorgen ervoor dat we afstand kunnen creëren van elkaar. Dat er vooral gekeken wordt naar wat niet (meer) kan. Dat zorgt voor een laag zelfvertrouwen: je bent anders dan anderen. Door onderdeel te worden van een club gelijkgestemden krijg je een boost aan zelfvertrouwen: jij doet ertoe. Zo ook voor de vrijwilliger bij Moestuin de Haar. Je bent gewoon onderdeel van de club. Er wordt niet anders naar je gekeken, omdat je een diagnose hebt. Maar: daar is wel wat extra's voor gedaan. En ook dat heeft bijgedragen aan het zelfvertrouwen.


Foto: Maarten Paulusse


Coachende vrijwilliger

Het extra´s is dat de vrijwilliger samenwerkt met een coachende vrijwilliger. In de basis is er geen verschil: beiden verrichten werkzaamheden die bij een moestuin horen. Maar de één neemt de ander mee in de werkzaamheden. Door de persoonlijke aandacht kan er vol zelfvertrouwen gewerkt worden in de tuin. Samen stap voor stap de to do´s afvinken. En ondertussen een praatje maken. De persoonlijke klik zorgt ervoor dat onderling veel afgestemd wordt. Zo is het met deze twee vrijwilligers geregeld dat de coachende vrijwilliger contact houdt met de partner van de vrijwilliger. Om af te stemmen op welke dag en hoe laat er samengewerkt wordt op de moestuin.


Foto: Maarten Paulusse


Perspectief verbreden

We nodigen vanuit Wijzer in Vrijwillige Inzet maatschappelijke organisaties uit om nieuwe doelgroepen uit te nodigen voor vrijwilligerswerk. Niet alleen uit noodzaak, wat veel organisaties ervaren door het gevoel dat er te weinig vrijwilligers zijn. Maar ook om op die manier het perspectief te verbreden. Want wat is er nodig om vrijwilligers uit te nodigen vanuit andere doelgroepen? Is het persoonlijke begeleiding, andere manier van communiceren of werkzaamheden anders inrichten? Wij denken graag met organisaties mee. Zo kun je jouw organisatie nu opgeven voor een nieuwe editie van Expeditie Nieuwe Gezichten. Maar je kunt ook een email sturen naar [email protected], dan plannen we graag een afspraak in om langs te komen.


Moestuin de Haar staat altijd open voor nieuwe vrijwilligers. Bekijk de organisatiepagina voor de actuele vacatures.


Foto: Maarten Paulusse


Deel blogpost